Tarım

Üreticilere seslerini duyurmaya davet etti

Üreticilere seslerini duyurmaya davet etti

Namık Kemal Oğuz, üreticileri birlik olmaya, seslerini duyurmaya davet etti:

“Trakyalı üretici enden bu kadar sessiz kalıyor?”

ERDOĞAN DEMİR

Üretici, İş İnsanı ve 28.Dönem CHP Edirne Milletvekili Aday Adayı Namık Kemal Oğuz, tarım ve üretim ile ilgili yaptığı açıklamada; “Türkiye, tarımda bilinmez bir noktaya doğru gidiyor. Geçtiğimiz aylarda buğday ve çay üreticilerinin gönlünü kıran hükümet, Ağustos ayı hasadına girecek olan fındık üreticilerini de hayal kırıklığına uğrattı. İnşallah ayçiçeği üreticisi bu haksızlıklardan payını almaz” dedi.

Namık Kemal Oğuz; “Vatandaşın pahalılıktan gıda alamadığı çarpık sistemde sesimizi daha gür çıkarmalıyız. Mazottan, tohuma patlayan maliyetler nedeniyle zarar eden üreticiler birçok ilimizde traktörleriyle yollara dökülürken, Trakya’lı üreticilerimiz neden bu kadar sessiz kalıyor?” diye sordu.

Küresel ısınmanın bu yıl bölgede etkisini fazlasıyla gösterdiğini ifade eden Oğuz; “Ayçiçeği tarlada büyümeden kurumaya başladı. Mevsiminde yağmayan yağmurlar ayçiçeğinin içini doldurmadı. Trakya’da hasadı devam eden ayçiçeği geçtiğimiz yıl 150-200 kg. biçilirken bu yıl 60-100 kg. biçiliyor. Çiftçilerimizi 3 yıldan bu yana mazot parasına çalışan amele yaptılar diyerek “Bandırma’da olduğu gibi bizlerde sesimizi duyurmak için yollara mı dökülelim. Ayçiçeğine taban fiyat hala verilmedi. Eğer piyasa şartlarındaki 15-16 TL fiyat verilirse, destekleme yükseltilmezse gelecek yıl ayçiçeği ekiminde ciddi bir azalma olur” dedi.

ÜRETİCİ OLMAK, ÇİFTÇİ OLMAK SUÇMU?

Aynı zamanda CHP’nin 28. dönem Milletvekili Aday adayı olan Namık Kemal Oğuz, Hükümetin Atatürk’ün, “Köylü milletin efendisidir” sözünü gerçekleştiremediklerini söyledi.

Oğuz, çiftçinin isyanının tüm Türkiye’de büyüdüğünü söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde ve bölgemizde ürünler tarlada çürürken, vatandaşın pahalılıktan gıda alamadığı çarpık sistemde sesimizi daha gür çıkarmalıyız. Mazottan, tohuma patlayan maliyetler nedeniyle zarar eden üreticiler birçok ilimizde traktörleriyle yollara dökülürken Trakya’lı üreticilerimiz neden bu kadar sessiz kalıyor? Bu durumdan memnun olan çiftçilerimiz var mıdır? Bu kötü gidişat böyle devam ederse üretim kesin biter. Buğdayda istediğimiz fiyat verilmedi biz sessiz kaldık! Ayçiçeğinde fiyat hala açıklanmadı. Piyasa maliyetine alım yapıyor biz hala sessizliğimizi koruyoruz. Şimdi sırada çeltik ürünü var. Onunda bir ay içinde harmanı başlayacak. Çeltik’ten umulan bulunamazsa bu kışı zor geçer, gelecek yıl üretimi zor yaparız.”

KÖTÜ BİR YIL YAŞIYORUZ

İş insanı ve aynı zamanda bir üretici olan Namık Kemal Oğuz tarımsal ürünlerde çok kötü bir yıl yaşandığını belirterek; “Çiftçi ektiği hiçbir üründen para kazanamıyor. Domates, biber, patlıcan, kavun, buğday, arpa, aklınıza hangi ürün geliyorsa hiçbiri para etmiyor. Çiftçinin ürününü alan yok, alanlar da çok düşük fiyat veriyor. Bu yıl hangi ürüne baksanız çiftçi ürününe alıcı bulamıyor. Alıcı bulsa fiyat düşük olduğu için zarar ediyor. Geçmiş yıllarda bir üründen zarar etse diğerinden kazandığıyla bir anlamda dengeleyebiliyordu. Bu sene ektiği her üründen zarar ediyor. Verilen fiyatlar çoğu yerde toplama maliyetinin altında. Bu nedenle ürünler tarlada bırakılıyor. Ürün toplanmadan tarlalar çiftçinin deyimi ile bozuluyor, sürülüyor” açıklamasında bulundu.

ÇALIŞIRKEN KAYBEDEN TEK MİLLET BİZİZ

Köyleri sürekli gezdiğini ifade eden Namık Kemal Oğuz, gittiği köylerden ne kuzuların ne de büyükbaş hayvanların sesini geldiğini duymadığını üzülerek anlattı. “Köyler eskiden böylemiydi?” diyen Oğuz; “Ulaşabildiğim tüm ayçiçeği tarlalarına gittim. Baraj üzerindeki bayır tarlaları bile barajın nem ve rutubetinden nasibini alamamış. Ayçiçeği kafaları ufacık kalmış. Trakya çiftçisinin dediği gibi gazoz kapağı gibi kalmışlar. Bakıyorum bu tarladan ne çıkar diye? inanın içim kan ağlıyor. Çünkü maliyetlerimiz gün yüzü gibi ortada! Ayçiçeği ürünü çok riskli. Küresel ısınma nedeniyle bazı çiftçi arkadaşlarımız ayçiçeği ürününü aynı tarlaya 2-3 kez ekiyor. Tohum pahalı, gübre pahalı, mazot pahalı, ilaç pahalı, biçerdöver fiyatları pahalı. Geçen yıl bölgemizde ayçiçeği ortalaması 200-250 kg. gibiydi. Bu yıl biçilen tarlara bakıyorum 60-100 kg. ortalamanın olacağını hiç zannetmiyorum. Yolda gelirken biçerdöverci bir arkadaşımla karşılaştım. Bana tarla sahibinden biçim parası istemeye utandığını söyledi. Yani tarladan hiç bir şey çıkmamış. Ayçiçeği Taban fiyatının 25 TL altında açıklanması üreticiye büyük bir darbe olacak. Hükümetin ciddi bir taban fiyat açıklamasını ve ciddi bir destek vermesini buna kuraklık desteği de dahil acilen bekliyoruz. Şu an ayçiçeği piyasada 16-17 TL arası satılıyor. Paraya acil ihtiyacı olanlar satıyor. Ne yapsın!” şeklinde konuştu.

“80 KG. AYÇİÇEĞİ MASRAFA YETİYOR”

Oğuz, açıklamasını; “Yapılan hesaplara göre tarlanın icar parası hariç biçilen ayçiçeğinin 80 kilosu sadece masrafa gidiyor. 80 kilonun üzeri çiftçiye emek ve kar parası kalıyor. Dekardan 100 kg. bile ayçiçeği toplasak bu fiyatlarla tamamı zarar olacak? Önümüzdeki yıl tarlayı borçla mı ekeceğiz. Eğer benimde gönlümden geçen 25 tl. taban fiyat açıklanmazsa bir çok çiftçi kardeşimin malları korkarım hacize gidecek. Türkiye’nin dört bir köşesinde çiftçi kardeşlerimiz seslerini yükseltirken benim ziraatla uğraşan Trakyalı arkadaşlarım neden hala bu kadar sessiz kalıyor. Eğer bu çiftçinin çığlığını hükümetimiz hala duymazsa önümüzdeki yıl hangi üretici, hangi çiftçi tarlaya ürün ekecek? nasıl ekecek? sorarım size. Birlik olalım, sesimizi gür çıkaralım” şeklinde tamamladı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL