Keşan Belediye Meclisi 2025 Yılı Şubat Ayı Toplantısı Gerçekleştirildi
Meclise CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan’da katıldı
ERDOĞAN DEMİR-
Keşan Belediye Meclisi Şubat Ayı Olağan Toplantısı 10 Şubat 2025 Pazartesi günü gerçekleştirildi.
Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan başkanlığında, Belediye Meclis Salonu’nda saat 15.00’da başlayan toplantıya; CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır ve AK Parti Keşan İlçe Başkanı Savaş Pekdemirve siyasi parti temsilcileri de katılım sağladı.
Meclisin olağan gündem maddelerine geçilmeden önce, gündem dışı olarak gelen 4 madde, meclisin oylamasına sunuldu; dört madde de oy birliği ile kabul edilerek meclis gündemine eklendi.
Ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.
Toplantı gündeminin ilk maddesi olarak, Keşan Belediyesi Personel Limited Şirketi ile Keşan Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şirketinin 2025 yılında yapacakları bütün genel kurul toplantılarında, Keşan Belediyesi’ni temsilen Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan’ ın görevlendirilmesi oy birliği ile kabul edildi.
İkinci gündem maddesi, Keşan Belediye Meclisi’nin 06.01.2025 tarih ve 2025/8 sayılı Meclis Kararı ile yeni kurulan Makine İkmal, Bakım ve Onarım Müdürlüğünün Kuruluş, Görev, Yetki ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesi (m) bendi gereğince meclis tarafından görüşmeye açıldı. Madde oy birliği ile kabul edildi.
Gündemin üçüncü maddesinde Keşan Belediye Meclisi’nin 06.01.2025 tarih ve 2025/8 sayılı Meclis Kararı ile yeni kurulan Makine İkmal, Bakım ve Onarım Müdürlüğü’nün, faaliyetlerini gerçekleştirmesinde gerekli olan bütçenin oluşturulması için, Bütçe Tertiplerinin Açılması ve Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 36. maddesi gereğince ödenek aktarılması hususunun meclisçe görüşüldü. Konu hakkında yapılan açıklamanın ardından yeni kurulan müdürlüğe bütçe aktarılmasını içeren madde oybirliği ile kabul edildi.
Sonraki maddede, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesinin 2. fıkrası gereği, birim müdürlüğü ve üstü yönetici kadrolarına yapılan atamaların hakkında bilgi verildi.
Beşinci gündem maddesinde S.S. 129 NoluPaşayiğitliler Minibüs Midibüs Otobüs Motorlu Taşıtlar Kooperatifi’nin, artan akaryakıt, araç bakımları, sigorta maliyetleri nedeni ile mevcut tarifelerine meclis kararı ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen zam talepleri doğrultusunda alınan komisyon raporu mecliste görüşüldü. Komisyon raporu mecliste oybirliği ile kabul edildi.
Sonraki gündem maddesinde Keşan BelediyeMeclisi Kararı ile Ulaşım ve Trafik Komisyonuna havale edilen ”Adliye Taksi Durağı Üyelerinin Yer Değişikliği” talebine ilişkin komisyon raporu meclis tarafından görüşmeye açıldı ve rapor, oybirliği ile kabul edildi.
Yedinci gündem maddesinde, Keşan Belediye Meclisi Kararı ile belirlenen 2025 Yılı Vergi, Harç ve Ücret tarifelerine;
7/a- Rüzgar Enerji Santralleri ve Güneş Enerji Santralleri için Proje ve Kontrol Ücreti ile Yapı Kullanma İzin Belgesi,
7/b- Yeni Açılacak İmar Yollarında Kırmızı Kot Belirlenmesi, harç ve ücret tarifelerinin açılması hususunun Meclis tarafından görüşüldü. Yapılan bilgilendirmelerin ardından madde Plan ve Bütçe Komisyonu’na oybirliği ile sevk edildi.
Meclisin sekizinci maddesinde S.S.25 Nolu Keşan Şehiriçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin, yolcu taşıma ücretlerinin güncellenmesi talebi mecliste görüşülmeye sunuldu ve Plan ve Bütçe Komisyonu’na oybirliği ile havale edildi.
Bu maddede söz alan Yakup Balcı, bu tür zamların aynı anda meclise getirilmesini önerdi ve vatandaşın ayrı ayrı yapılan zamlarla ilgili olarak “Her gün gün minibüslere zam yapıyorsunuz” diyerek bundan sonra bu tür zam taleplerinin aynı anda görüşülmesini önerdi.
Özcan’da Balcı’nın bu önerisinin doğru olduğunu belirterek bundan sonra buna göre davranılmasnı istedi.
Meclisin “İlçemiz Yukarı Zaferiye Mahallesi 1459 ada 3 parsel ve Yukarı Zaferiye Mahallesi 1323 ada 1 parselarasında plan değişikliği yapılması hususu mecliste görüşmeye açıldı. Daha sonra madde, oy birliği ile gündemden çekildi.
Burada söz alan Yakup Balcı, Nikah salonu’nda yapılan ve gerçekleşmeyen Meclis toplantısı ile ilgili olarak, meclis üyelerinin harcırahlarının toplantı iptal edildiği için almamasını gerektiğini belirtti.
Olağan gündem maddelerinin görüşülmesinden sonra, gündem dışı olarak meclis gündemine giren maddelerin görüşülmesine geçildi.
Bu madde üzerinde söz alan Balcı, Keşan’daki mahalle sayısının az olduğunu ve İspat Cami ve Aşağı Zaferiye Mahallesi’nin İpsala ve Enez nüfusundan büyük olduğunu belirterek bu konuda bir çalışma yapılmasını önerdi.
Balcı’ya cevap veren Özcan, “ Bu konuda haklısınız, meclisten bu karar geçse de Kaymakamlık ve Valiliğinde bu kararları onaylaması gerekiyor” dedi.
Başkan Özcan, konuşmasında şunlara yer verdi: “Değerli meclis üyeleri, bütün belediyeler gibi bizimde SGK borcumuz var. Şu ana kadar iç borçlarımızı kapattık. Yarın borçlarla ilgili açıklama yapacağım. Ancak, SGK borçlarımızı ciddi bir satış yapmadan, borcumuzu kapatmazsak, ilerde bunun on katını satsak erişilemeyecek vaziyetlere gelecektir. Şu anda yaklaşık 250 ya da 280 milyon TL SGK’ya borcumuz var. Arsalarla ilgili önceden farklı tasarruflarımız vardı. Bekledik. Takasa sürdüğümüz yerlerin kabul edilmesini; ama olmadı. Bunların aylık faizleri çok fazla ve aylık %4.5 civarındadır. O yüzden gündemin 13’üncü maddesindeki 1310 ada ve 3-4 parseller ile eski Migros’un arkasındaki yaklaşık 10 dönümlük alanın satışa çıkarılmasını meclis gündemine getirdim.”
Balcı, “SGK borçları için Belediyeler Birliği’nin Maliye Bakanlığı ile yaptığı görüşmeyi beklemenizi öneririm. Burada bir anlaşma sağlanacak, bence bu satışları gerçekleştirmeyin. Geçtiğimiz hafta da satışlar nedeniyle meclise katılmadık. Sata sata yarın bir şey bulamayacaksınız” dedi.
“BORÇ YÜKÜNDE DEBELENİP DURUYORUZ”
AK Parti Grup Sözcüsü Yakup Balcı’nın eleştirilerine de cevap veren Başkan Mehmet Özcan, şunları söyledi: “Önemli olan önümüzdeki engeli aşmak. Geldiğimizden bu yana borç yükünde debelenip duruyoruz.”
Konuşmaların ardından 12 ve 13’üncü gündem maddelerinin oylamasına geçildi. Gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edildi. Cumhur İttifakı’nın 8 üyesi satışlara red oyu verdi.
Toplantıda daha sonra dilek ve temenniler bölümüne geçildi.
Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Balcı, geçtiğimiz Ekim ayında Günekab’ta çıkan yangın ile ilgili sorular sorarak, Özcan’ın bu soruları cevaplandırmasını istedi.
AK Parti Grup Sözcüsü Yakup Balcı’nın eleştirileri hakkında konuşan Başkan Özcan, şunları söyledi: “Tesisimizde kameralar bulunuyor. Katı atık tesislerine hangi tür malzemelerin kabul edileceği yasayla bellidir. Şüpheli bir kamyon gördük. Çorlu tarafından geliyor ve içinde ne olduğunu bilmiyoruz. Ama yangın çıktığında, Ankara’da görevliydim ve yoldayken haberim oldu. Yerimede, Rasim kardeşim bakıyordu. Konuyla ilgili olarak, saat saat haberleştik. Dediğiniz gibi yangın 3 gün sürmedi. Yangın 1 gün gibi kısa sürede kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları devam etti. Daha sonra da, metan gazı toplama boruları yerleştirildi. İl Çevre Müdürlüğü’ne gelip bakılması konusunda talebimiz var. Yetkililer gelip gerekli incelemeyi yaptılar ve normal bir yangın olduğu bildirildi. Gelen araçların hepsi kamera kayıtlarıyla tespit ediliyor. Kamera kayıtlarının olmadığı kim dediyse, onu biliyorum.”
“ALLAH’A ŞÜKÜR 15 YIL BOYUNCA BÖYLE BİRŞEYE KARIŞMADIM, KARIŞMAYA NİYETİM YOK”
Başkan Mehmet Özcan açıklamasını şöyle tamamladı: “3 milyon TL para yenildiği iddia ediliyor. Allah belanızı versin. Bu tür suçlamalara da maruz kalıyoruz. Ben burada yokum ama adım geçiyor. Olacak şey değil. Allah’a şükür 15 yıl boyunca böyle bir şeye karışmadım, bundan sonra da karışmaya niyetim yok.”
Meclisle ilgili görüntüleri aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=630996772812842&set=a.253890257190164
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)