Eğitim İş İpsala Temsilciliği “Bir Kahvenizi içeriz” projesi için açıklamada bulundu
ERDOĞAN DEMİR
Eğitim İş İpsala Temsilciliği, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ev ziyaretlerinde tüm sorumluluğun öğretmenelere yüklenmesi ve gönüllülük esası ile yapılacak bu hizmetin öğretmenlerin mesai saatleri dışında çalıştırılması ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklama şöyle;
“Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğünce 2023-2024 yılında başlatılan “BİR KAHVENİZİ İÇERİZ” projesine bu eğitim öğretim yılında da devam etme kararı alındı. Önceliğin ev ziyaretlerinin olduğu bu projenin aşamaları arasında;
Bu projede öğrenci ve velilerin okula aidiyet duygularının gelişmesi; okula devam oranın artması ile birlikte okul terki oranlarının azaltılması beklenmektedir.
Gelin görün ki projenin birçok paydaşı olmasına rağmen sorumluluk öğretmenlere yüklenmiştir. Sözde gönüllülük esasına göre yapılan bu projeye katılım için çeşitli idari baskılar ile öğretmenler zorlanmaktadır. Eğitim-İş olarak projenin başlangıcında çekincelerimizi dile getirip uyarılarda bulunduk. Gönüllülük esasına dayalı olan projelerde hiçbir öğretmenin mesai saatleri dışında çalışmaya zorlanmaması gerektiğini belirttik. Dezavantajlı bölgelerimizde bu proje çalışmasının zorluklar getireceği ve ziyaretçilere olumsuz etkileri olabileceği sendikamız tarafımızdan defalarca dile getirildi. Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk ‘ ün dediği gibi “Tatbik eden, uygulayan, karar verenden daima daha kuvvetlidir.” Öğretmenlerin, eğitim çalışanlarının, eğitim- öğretim iş kolunda örgütlü sendikaların görüşü alınmadan gerçekleştirilecek projelerden sonuç alınamayacağı ortadadır. Öğretmenlerin ev ziyaretleri yaparak tüm sorunların çözüleceği mi düşünülüyor!
Öğretmenlik uzmanlık mesleğidir. Öğretmenler almış oldukları eğitimin üzerine bilgi birikimlerini ve deneyimlerini de ekleyerek öğretmen- veli, öğretmen-çevre, öğretmen-öğrenci ilişkileri çerçevesinde eğitim öğretimdeki aksaklıkları, olumsuzlukları zaten gidermeye çalışan programlar uygulamaktadır.
Uyarılarımıza ve öğretmenlerimizin tepkilerine rağmen devam ettirilen bu projede maalesef ki kahve taştı. Geçen hafta üzülerek öğrendik ki İpsala ilçemizde bu proje kapsamında ev ziyaretine giden kadın bir öğretmenimiz darp edilmiş, tehditlere maruz kalmış. Şimdi bu öğretmen arkadaşımızı kim koruyacak? Okuluna nasıl gidecek sınıfına nasıl girecek? Hiçbir şey olamamış gibi aynı ortamda nasıl öğretmenliğine devam edecek? Sırada hangi öğretmen var? Öğretmenin saygınlığı böyle mi korunacak. Amaç devamsızlığın düşürülmesi ise kanuni yaptırımlar var. Konu aile ise Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü var. Konu asayiş ise kolluk kuvvetlerimiz var. İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, müdür yardımcıları, okul/kurum müdürleri var, niye her şey öğretmenlerimizden bekleniyor?
Sendikal mücadelemizde önderimiz Fakir Baykurt’un ‘Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir.’ sözü unutulmamalıdır.
Eğitim-İş olarak meslek onurumuza sahip çıkmaya ve emeğimizin değeri için mücadele etmeye devam edeceğiz. Unutulmamalıdır ki öğretmenin itibarlı olmadığı bir ülkede eğitimin de itibarı olmaz.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)